Vyznamenanie pre biskupa Gojdiča je ocenením gréckokatolíckej cirkvi

25.01.2008 Prešov

Prešov 25. januára (TASR) - Rozhodnutie o udelení najvyššieho vyznamenania štátu Izrael Spravodlivý medzi národmi blahoslavenému gréckokatolíckemu biskupovi Pavlovi Petrovi Gojdičovi in memoriam je ocenením celej tejto cirkvi.
V rozhovore pre TASR to dnes uviedol Peter Šturák, autor monografie Otec biskup Pavol Gojdič, vydanej v roku 1997, člen historickej komisie beatifikačného procesu biskupa Gojdiča v rokoch 1998 až 2001 a dekan Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty Prešovskej univerzity.
Ako ďalej konštatoval, pri skúmaní historických dokumentov ani on, ani ďalší členovia historickej komisie nenašli ani jednu sťažnosť na biskupa Gojdiča, že by nebol ochotný pomôcť ľuďom v núdzi. Naopak, našli plno svedectiev o tom, ako sa biskup Gojdič vo svojej misii riadil sebevlastnou hlbokou nábožnosťou a dobrotou srdca. Šturák v tejto súvislosti zvýraznil, že Židovská náboženská obec na Slovensku viackrát už vyjadrila veľkú vďačnosť za to, že biskup Gojdič svojimi činmi alebo pokynmi ako hierarcha cirkvi prispel k tomu, že v rokoch druhej svetovej vojny "mnohé židovské rodiny boli zachránené". Najnovšie existuje minimálne desať svedectiev o tom, že miestni farári na východnom Slovensku počúvli biskupove pokyny.
Šturák sa zúčastní na slávnosti udeľovania najvyššieho izraelského vyznamenania v Bratislave v nedeľu 27. januára.
Gojdič (1888-1960), ktorý sa narodil v rodine gréckokatolíckeho kňaza v Ruských Pekľanoch pri Prešove, sa stal kňazom po vysviacke v roku 1911. V roku 1922 vstúpil do Rádu sv. Bazila Veľkého na Černečej Hore pri Mukačeve a prijal meno Pavol. Ako biskup pôsobil v Prešove od roku 1927 do roku 1950, keď ho falošne obvinili a vo vykonštruovanom procese odsúdili na doživotie a ďalšie tresty. Zomrel nezlomený vo viere vo väzení v Leopoldove v deň svojich 72. narodenín. Pochovali ho bez akýchkoľvek pôct na väzenskom cintoríne v hrobe bez mena, pod väzenským číslom 681. Po povolení obnovenia činnosti gréckokatolíckej cirkvi sa v roku 1968 konala exhumácia Gojdičových telesných pozostatkov, ktoré previezli do Prešova. Najprv boli v krypte tunajšieho katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa. Od 15. mája 1990 sa nachádzajú v kaplnke katedrály v sarkofágu. Gojdiča súdne rehabilitovali v roku 1990.
Proces jeho blahorečenia sa oficiálne začal 17. júla 1998. Svätý Otec Ján Pavol II. ho 4. novembra 2001 v Ríme vyhlásil za blahoslaveného. Gojdiča in memoriam vyznamenali Radom T. G. Masaryka II. triedy a Pribinovým krížom I. triedy.
 

Vyberte región